Demo Image

Glavezelverbindingen nader verklaard

Glasvezel maakt veel mogelijk, vele diensten tegelijk met een ongekende snelheid over dezelfde verbinding. Tenminste, als u waar krijgt voor uw geld. Helaas blijkt in de praktijk dat glasvezelleveranciers u slechts beperkte mogelijkheden geven: ADSL snelheid over glasvezel, dit heeft u van tevoren niet zo begrepen maar het contract is ondertekend en de looptijd is minimaal 3 jaar....Zorg er daarom voor dat u zich niet laat verrassen en dat u goed voorbereid het inkoopgesprek in gaat.

De snelheid van de verbinding, 10Mb over glasvezel wordt vaak aangeboden maar het helpt uw organisatie niet echt veel verder, het is een instapsnelheid die u met ADSL download ook al had. Met 100Mb heeft u de mogelijkheden die u van glasvezel mag verwachten. Als u echt breedbandige toepassingen heeft dan loopt ook 100Mb snel vol. Zorg er voor dat contractueel is vastgelegd onder welke condities u kunt opschalen van 10Mb naar 100Mb en hoger. Leg vast dat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid en dat u de bandbreedte niet hoeft te delen met anderen.

Vaak wordt internet toegang geleverd bij afname van de glasvezelverbinding. Vraag naar de snelheid en is de capaciteit exclusief voor u gereserveerd, of moet u deze delen met anderen op het netwerk. 10MB 1:10 lijkt mooi maar als het druk is op het netwerk heeft u contractueel recht op slechts 1Mb. Leg vast wat het opschalen kost en wat meerverbruik kost. U wilt wellicht tijdelijk kunnen pieken naar 20Mb om uw klanten een digitale brochure te kunnen aanbieden, vraag of dit mogelijk is en wat de voorwaarden en kosten zijn. Laat dit meteen in het contract zetten.

Met glasvezel en een behoorlijke bandbreedte kunt u vele diensten tegelijk over uw verbinding afnemen. Helaas werpen aanbieders allerlei blokkades op als u diensten van anderen wilt afnemen. Zorg ervoor dat u het recht heeft om ook diensten van andere leveranciers dan de leverancier van glasvezel af te nemen. Neem in het contract op welke voorwaarden en kosten van toepassing zijn als u bijvoorbeeld uw backup wilt maken over de verbinding of VoIP wilt gaan gebruiken. Of misschien wilt u de internet toegang wel van een andere leverancier, nu wordt het echt spannend.....de aanbieder van glasvezel heeft meestal ongunstige tarieven voor diensten. Dit openbaart zich meestal als u iets meer wilt dan standaard wordt meegeleverd.